להקת "דה ווקמן", שתופיע לראשונה בישראל ב 14 בחודש במועדון "בארבי" בתל אביב, נחשבת לאחת הנציגות הבולטות של האינדי הניו-יורקי. האלבום האחרון שלה, "Heaven" שיצא במארס, קצר ביקורות מפרגנות משלל מגזינים ואתרים הנחשבים לקובעי דעת קהל, דוגמת "פיצ'פורק מדיה" ו"סטריאוגאם". בניגוד לרוב הלהקות שפעלו בסביבתה בתחילת העשור הקודם, "דה ווקמן" עדיין פעילה ואף משביחה.
הלהקה הוקמה בשנת 2000 על ידי שלושת יוצאי להקת האינדי והפוסט פאנק "Jonathan Fire Eater"; פול מארון (גיטרה ופסנתר), וולטר מרטין (סינתיסייזרים, בס) ומאט באריק (תופים). אליהם הצטרפו שניים מחברי להקת האינדי "The Recoys": פיטר באוור (בס, אורגן) והמילטון לייטהאוזר (סולן, גיטרות).
עד כה הוציאה "דה ווקמן" שבעה אלבומי אולפן. אלבום הבכורה שלה, "Everyone Who Pretended to Like Me is Gone", יצא ב2002 ועמו פרצה לתודעת חובב האינדי והרוק האלטרנטיבי. אך הלהיט הגדול ביותר שלה, "The Rat", נכלל דווקא באלבומה השני "Bows + Arrows" מ2004. גם בישראל הלהקה זכתה להשמעות, בעיקר בתוכניות אלטרנטיביות כמו "הקצה" ששודרה אז בגלגל"צ. "The Rat", שיר השנה של "הקצה", אף זכה לגרסת כיסוי מוצלחת בביצוע הזמרת רותם אור.
לא דומים
לאחרונה אמר סולן הלהקה, המילטון לייטהאוזר, שההישג הגדול ביותר של להקתו טמון בכך שהיא עדיין פועלת ומשפיעה. בראיון לכבוד הופעה בתל אביב הוא והמתופף מאט באריק מפרטים את האמירה.
"כשהתחלנו, הייתי בטוח שנישאר בשטח זמן רב, כי הרגשנו שעלינו על משהו גדול", מסביר לייטהאוזר. "אבל מאז היו כל כך הרבה עליות ומורדות – חברי להקה הקימו משפחות והמשך הפעילות נעשה לא פשוט".
באריק: "קשה להתפרנס ממוסיקה, אבל עוד יותר קשה להמשיך לייצר חומרים מקוריים שנוכל להתגאות בהם. אני שמח להגיד שהגענו עד כאן, ולא רואה אותנו נעלמים בקרוב".
אתם כותבים יחד את השירים?
לייטהאוזר: "לא בדיוק. אנחנו גרים בערים שונות ולכן כותבים לבד. כשגרנו באותו אזור, כתבנו יחד".
באריק: "זה השתנה לאורך השנים. בפועל אנחנו שולחים זה לזה דמואים של שירים".
זה לא מסובך לכתוב שירים בהתכתבות?
לייטהאוזר: "למען האמת, להיפך. זה יותר פשוט. כשהיינו נפגשים היינו מבזבזים זה לזה את הזמן. אנחנו הרבה יותר יעילים לחוד".
בתקופת הפריצה של "דה ווקמן" היה גל של להקות אינדי ניו-יורקיות מצליחות שהוציאו אלבומי בכורה, כולל "הסטרוקס" ו"אינטרפול". "דה ווקמן" ניסתה, ללא הצלחה רבה, שלא להיות משוייכת לאותה סצינה.
באריק: "אני מניח שבתחילת הדרך היינו מתוסכלים מעיתונאים שגרמו לכל הלהקות שפעלו בעיר להיראות כאילו הן מייצרות סאונד דומה. עם זאת, היום אנחנו כבר חברים של המון חברי להקות מניו יורק. אין לנו שום בעיה להיות מקושרים אתם".
לייטהאוזר: "כמוסיקאים, רצינו להאמין שאנחנו עושים משהו ייחודי, אבל אני מסכים עם מאט, כבר מזמן אין לנו בעיה עם ההגדרה הזאת".
בפסטיבל "קרוסינג ברוקלין פרי", שנערך במאי האחרון בברוקלין, נבחרתם למובילי הפסטיבל. זה נותן לכם את חותמת "הלהקה הניו-יורקית"?
באריק: "מכל הלהקות שהופיעו בפסטיבל, אנחנו היינו היחידה שזוהתה עם ה'סצינה הניו-יורקית' שעליה אתה מדבר, זו שעליה עיתונות המוסיקה כתבה בעשור הקודם. הפסטיבל רק מוכיח שניו יורק היא מרכז יצירתי שמושך אליו מוסיקאים מכל עבר, ושבכל זמן נתון נעשתה בה מוסיקה נפלאה".
חסר רחמים
בשנה שעברה יצאה "דה ווקמן" לסיבוב הופעות עם שתיים מלהקות האינדי הבולטות של השנים האחרונות, "ארקייד פייר" ו"פליט פוקסז". לייטהאוזר אומר שבתחילת דרכם "דה ווקמן" הרגישו מבודדים יותר מאשר היום. הוא מסכים כי ההתנערות של להקתו בתחילת דרכה מ"הסצינה" והחיבור שלה עמה כעת נובע מתהליך מסוים של התבגרות, "אם כי המלה 'התבגרנו' תמיד מפחידה אותי", הוא מסייג, "כי בדרך כלל היא מתייחסת ללהקות שנהפכו לגרסה מרוככת ומשעממת של עצמן".
לייטהאוזר יכול להירגע. אלבומם האחרון, "Heaven", הוא כנראה המוצלח ביותר בקריירה של חברי הלהקה. להבדיל מששת אלבומי האולפן הקודמים, שהוציאה והפיקה באופן עצמאי, לצורך "Heaven" שכרה את שירותיו של המפיק המוסיקלי פיל אק, מי שעבד לפניה עם להקות אינדי אמריקאיות נחשבות ובהן "Built To Spill", "מודסט מאוס" ו"דה שינס".
העבודה עם אק, הם מספרים, היתה מפרכת. ליתר דיוק, הם השתמשו במושג "חסר רחמים" כדי להגדיר את התנהגותו באולפן. "נתנו לו המון שליטה, כי רצינו לשנות את הסאונד שלנו", מסביר לייטהאוזר את הבחירה במפיק חיצוני. "מה שאומר שהאלבום נהפך לפרויקט שלו לא פחות מאשר שלנו. אכפת לו ממנו, הוא חתום עליו בסופו של דבר. אני חושב שהוא עשה עבודה מצוינת והעשיר מאוד את הצליל שלנו".
באריק: "אבל הוא באמת היה מאוד קשוח אתנו".
כיצד זה בא לידי ביטוי?
באריק: "הוא דרש שנשמור על קצב ולא נזייף אפילו קצת. מעולם לא הקדשנו כל כך הרבה חשיבות לעניינים האלה. מה גם שקשה היה לנו לקבל מישהו מבחוץ שבא ומביע דעה על כל דבר. הוא דעתן מאוד. זאת העבודה שלו".
באלבום הופעת אורח של רובין פקנולד, מנהיג להקת "פליט פוקסז", וקטע של גיטרה בס מאת המוסיקאי הבריטי סיימון ריימונד. ריימונד הוא הבעלים של חברת התקליטים Bella Union, המוציאה את אלבומיה של "דה ווקמן" בבריטניה, לשעבר בסיסט להקת "קוקטו טווינס".
למה בחרתם לעבוד דווקא עמו?
באריק: "כי בבריטניה אף אחד חוץ ממנו לא הסכים לעבוד אתנו, אפילו לא לגעת בנו עם מקל".
בהשראת סינטרה
לייטהאוזר הוא סולן מצוין בעל קול יוצא דופן. לאלבום החדש הביא עמו מקורות השראה חדשים, כולל פרנק סינטרה. "בשנה שעברה קראתי ביוגרפיה אדירה של סינטרה", הוא אומר. "אני אוהב את הרחמים העצמיים שבשירה שלו. הם נשמעים כמו שממה גדולה". פול מרון, הגיטריסט והפסנתרן שלנו, תמיד מעלה את שמו בהקשר לסאונד שאנחנו מעוניינים להשיג".
ב2006 הוציאה הלהקה אלבום מפתיע ומוזר ¬ גרסת כיסוי ל"Pussy Cats", אלבומו של הארי נילסון מ 1974. זה היה משב של רוח טובה, שלא תאם את כובד הראש המזוהה עמה.
מה הוביל אתכם לאלבום?
לייטהאוזר: "נשאר לנו חודש באולפן ההקלטות בניו יורק לפני שסגרו אותו. לא רצינו להקליט שום דבר משלנו בזמן כל כך קצר, אז הקלטנו את זה בשביל הכיף".
באריק: "כל חברי הלהקה מעריצים את האלבום הזה. חשבנו שזה נחמד להקליט אותו לפני שבועטים אותנו החוצה. מעולם לא התכוונו להוציא אותו רשמית. בחברת התקליטים שלנו חשבו שזה יהיה רעיון טוב. הם טעו".
להקות שמופיעות הרבה ברחבי העולם מדווחות על חוויות הרפתקניות יוצאות דופן. באריק משחזר אחת כזאת: "ב 2005 נתקענו בטקסס בפינוי מאזור שבו התחוללה סופת ההוריקן 'ריטה'. לקח לנו 24 שעות לנסוע מרחק של 100 מייל, בטמפרטורה של 38 מעלות, כשמחוץ לרכב נחילי זבובים.
"הדילמה היתה, האם להיתקע במשך שעות ברכב לא ממוזג עם שמונה אנשים מיוזעים, או לצאת החוצה ולהיאכל חיים על ידי הזבובים".
מעניין אם הוא מודע לכך שהטמפרטורה בתל אביב בזמן שהוא ולהקתו יגיעו לכאן, לא תהיה רחוקה מזו שחווה בטקסס.
הכתבה פורסמה לראשונה בעיתון "הארץ"